GF Logistikk har benyttet gratisverktøyet "En bra dag på jobb" fra STAMI og har gode erfaringer.Foto: STAMI
- Arbeidsmiljøet fikk et merkbart løft
GF Logistikk valgte å stille i første rekke da Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) lanserte verktøyet «En bra dag på jobb» for transport- og logistikkbransjen.
GF Logistikk har deltatt aktivt i utviklingen av et nytt verktøy for å forbedre arbeidsmiljøet i logistikkbransjen.
Verktøyet har ført til bedre kommunikasjon, tydeligere ansvarsfordeling og økt yrkesstolthet blant de ansatte.
GF Logistikk anbefaler verktøyet videre som en investering i både faglig og sosial utvikling.
Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.
Verktøyet er utviklet for å møte bransjespesifikke utfordringer som skiftarbeid, fysisk belastning og svak kommunikasjon mellom ledelse og ansatte – og GF Logistikk grep muligheten til å bidra.
– Vi fikk delta som representanter for logistikkfaget, noe vi er svært stolte av, sier ledelsen i GF Logistikk. De beskriver prosjektet som en mulighet til både å synliggjøre kompleksiteten i bransjen og til å arbeide konkret med arbeidsmiljøet, forklarer daglig leder Ståle Bjørdal til Logistikk Inside.
Tett involvert på alle nivåer
Ståle Bjørdal, daglig leder i GF Logistikk.Arkivfoto: Glenn Lund
Bedriften stilte med et bredt lag da verktøyet skulle testes. Teamledere, tillitsvalgte, verneombud og ansatte fra hele logistikkavdelingen deltok aktivt – med støtte fra øverste ledelse.
– Det passet godt inn i vår pågående HMS-satsing og kom samtidig med etablering i nye lokaler og innføring av nye administrative verktøy. Vi hadde både kapasitet og motivasjon, sier Bjørdal.
Gjennom filmvisninger og arbeidsmøter kartla de utfordringer i egen hverdag – og lagde konkrete tiltak. Det hele ble organisert med lav terskel, og uten behov for eksterne konsulenter.
Varige endringer i praksis
Verktøyet ble brukt til å sette søkelys på blant annet rolleavklaringer, samarbeidsrutiner og hvordan man bygger en god kultur i arbeidshverdagen.
– Mange av grepene vi tok har gitt varige effekter. Kommunikasjonen er bedre, vi har tydeligere ansvarsfordeling, og samarbeidet flyter lettere, er tilbakemeldingene fra medarbeidere, forklarer Bjørdal.
Særlig én effekt peker seg ut: Yrkesstolthet.
– Det å snakke høyt om logistikkyket og egen rolle har gjort noe med hvordan vi ser på jobben. Det smitter også over på nyansatte – og faktisk på rekrutteringen.
Synliggjør faget for flere
At verktøyet er laget for bransjen, trekkes frem som en viktig faktor.
– Situasjonene i filmene var gjenkjennelige, og det senket terskelen for å dele egne erfaringer. Vi fikk en felles forståelse for utfordringer – og for hva vi kunne gjøre med dem, forklarer han.
Slik ble verktøyet et felles referansepunkt, ikke bare et engangsprosjekt.
– Dette ble mer enn et HMS-initiativ. Det ble en arena for faglig utvikling og et middel til å bygge kultur, påpeker Bjørdal.
– Vi anbefaler det videre
GF Logistikk er klare i sin anbefaling:
– Dette er noe vi varmt anbefaler videre. Det er en investering i mennesker, og det gir effekt på hele organisasjonens utvikling – både faglig og sosialt, sier GF Logistikk-sjefen.
STAMI påpeker at arbeidsmiljø er ferskvare. Det må følges opp kontinuerlig for å gi varig forbedring. I GF Logistikk følges tiltakene opp av ledelse, verneombud og tillitsvalgte – og holdes levende i hverdagen.
Verktøyet er gratis og tilgjengelig for alle virksomheter innen post, budtjenester og spedisjon. GF Logistikk er blant de første som har brukt det i fullskala – og som fortsetter med det.
– Vi merker forskjellen. Ikke bare i sykefravær eller HMS-rapporter, men i stemningen på jobb, avrunder han.