GODT SAMARBEID: Nøyaktige dimensjoner og spesifikasjoner på den nye portaltrucken er blitt til gjennom et langt og godt samarbeid mellom leverandør Combilift, forhandler Materialhåndtering og kunde Andersen & Mørck. Fra venstre: Bjørn Ringstad (Andersen & Mørck), Jørund Woll (Materialhåndtering), Håvard Johansen, Vibeke Jensen (begge Andersen & Mørck) og Colin Gray (Combilift).
Stålhåndteringen på kaia i Borg Havn tok ekstremt mye plass. For å håndtere både lange, korte, brede og tunge stålprodukter trengtes gaffeltrucker av den røslige typen eller reachstackere. Det medførte at kjøreveiene mellom lagringsplassene var opptil 17,5 meter brede. Altså ikke spesielt arealeffektivt.
PLASS SPART: Tidligere var kjøregangene opptil 17,5 meter brede for å gi plass til at truckene skulle manøvrere. Nå holder det med drøyt to meter mellom godset for at portaltrucken skal få plass.Foto: Øyvind Ludt
I norske havner er areal de aller, aller fleste steder et knapphetsgode. Havna og operatøren Andersen & Mørck skjønte at noe måtte gjøres for å løfte både areal- og driftseffektiviteten. Det viste seg raskt at det trengtes noe annet enn en gaffeltruck – og svaret fant de hos Combilift og Materialhåndtering.
Siden i fjor høst har en portaltruck, eller straddle carrier, håndtert det tunge stålet på kaia i Fredrikstad.
Arealbesparelse var viktigst
KONTROLL: Portaltrucken styres med en fjernkontroll, så operatøren kan posisjonere seg der hen til enhver tid har best oversikt.Foto: Øyvind Ludt
Styreleder i Andersen & Mørck, Jostein Sagen Andersen, peker på tre faktorer som gjorde at Combilifts maskin ble valgt:
– Nummer én er arealbesparelse. Det er det viktigste for oss. Nummer to er at vi har brukt gaffeltrucker som går på diesel, noe vi prøver å redusere bruken av. Den tredje er at det kommer mer prosjektlast i havna, og denne maskinen kan vi bruke til annen type last med ulike lengder, som trucker vil ha vanskeligere for å håndtere, sier Andersen.
Plassbesparelsen portaltrucken bidrar med, er betydelig. Tidligere måtte truckene som håndterte stålet ha opptil 17,5 meter brede kjøreganger for å få ut godset. Nå er kjøregangene bare rundt to meter brede.
– Vi kan nå lagre samme volum stål på halvparten av arealet, og likevel ha god tilgang til alt, sier Andersen.
– Trucken har blant annet gjort at vi har fått frigjort areal som vi har kunnet leie ut til andre aktører, legger han til.
Raskere enn før
Samtidig som den sparer plass, er også selve håndteringen mer effektiv med den nye portaltrucken.
– Det den blir brukt til nå, gjør den mye mer effektivt enn en gaffeltruck. Vi har jo et slags plukklager på stål, og denne fikser det raskt og lett, sier Andersen.
TILPASNINGER: Andersen & Mørck har samarbeidet tett med Combilift og Materialhåndtering for å finne helt riktig løsning. Her studerer Combilifts Colin Gray og Håvard Johansen hos Andersen & Mørck den spesiallagde hytta og du ser også de hydrauliske støttearmene de sammen har funnet frem til.Foto: Øyvind Ludt
Portaltrucken heter ganske enkelt Combilift SC, der SC står for straddle carrier. Den er 8,7 meter bred og kan med to løfteåk håndtere to laster samtidig. Maskinen er radiostyrt og har en lastehøyde på opptil fem meter.
Skreddersydd løsning
For å gi maksimal nytte til Andersen & Mørck har portaltrucken fått flere spesialtilpasninger. Den er blant annet både bredere og lengre enn standardmodellene, slik at den i praksis kan håndtere to lastebiler samtidig om ønskelig.
Den har også fått hydrauliske støttearmer som langgods kan mellomlagres på, mens nye løft foretas. I tillegg er det montert det Materialhåndterings Jørund Woll kaller en «telefonkiosk» – en liten bu der føreren kan stå og kjøre portaltrucken, samtidig som vedkommende er skjermet for vær og vind.
NÆRT SAMARBEID: Jørund Woll i Materialhåndtering er blitt godt kjent med gjengen i Andersen & Mørck, her representert ved Vibeke Jensen.Foto: Øyvind Ludt
– Glimrende samarbeid
Woll har brukt mye tid hos Andersen & Mørck før den endelige løsningen var på plass – ofte sammen med representanter fra Combilift i Irland. Fra prosessen startet til portaltrucken var i full drift, tok det tre år.
– Det var et glimrende samarbeid. Fra starten til løsningen var på plass, var det en teknisk prosess. Combilift og vi var mye til stede og utviklet en god og tilpasset maskin til det bruksområdet Andersen & Mørck har, sier Jørund Woll.
Portaltrucken har drift på alle fire hjul og fjæring som sikrer at alle hjul har bakkekontakt til enhver tid – viktig i havner, der utearealet sjelden er helt flatt. Det gjør at den også fungerer godt på norske vinterdager.
SELVGJORT: Laderen til portaltrucken er blitt bygget inn i en liten bu for å beskytte den mot vær og vind.Foto: Øyvind Ludt
– Det har gått overraskende bra på vinterføre, sier Håvard Johansen, en av seks ansatte hos Andersen & Mørck som har fått opplæring på portaltrucken.
Rimelig i drift
Maskinen er selvsagt elektrisk, og lades med en egen lader som Andersen & Mørck har bygget en liten bu til. Batteriet er et tradisjonelt blysyrebatteri, som fint holder en arbeidsdag på åtte timer.
– Det er enkel og god teknologi. Men alle truckene våre er «litium ready». Litiumbatterier vil være aktuelt for anlegg der det er aktivitet over to eller tre skift, sier Colin Gray i Combilift.
Portaltrucken er svært rimelig i drift og har lave vedlikeholdskostnader.
– Det vil lønne seg for oss å bruke den mer enn vi gjør i dag. Det er mye rimeligere å ha den i drift enn truckene. Så gjelder det å finne de riktige områdene å bruke den på, sier Jostein Andersen.