Enkelt forklart:

Kapp det gode håp

16. Kapp det gode håp

Etter Houthi-opprørernes angrep mot kommersiell skipsfart i 2023 og 2024 sendes mye mer gods enn tidligere den lange og stormfulle omveien rundt sydspissen av Afrika.

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert: Den lange og stormfulle omveien om Afrika

Kapp det gode håp er navnet på en berglendt odde på Cape-halvøya i Sør-Afrika, ved kysten av Atlanterhavet. Det ligger ca. 50 kilometer sør for Cape Town.

Stedet er et viktig transittpunkt for internasjonal shipping, da punktet benyttes som beskrivelse for sydspissen av det afrikanske kontinentet, der Atlanterhavet og Det indiske hav møtes. 

Før Suezkanalen åpnet en snarvei mellom Asia og Europa på slutten av 1800-tallet var Kapp det gode håp en helt nødvendig farled for skipstrafikken. Det har endret seg etter at Suezkanalen tatt over mye av skipstrafikken. 

Det er imidlertid en del skip som er for store til å seile via Suezkanalen, såkalte Capesize-skip, som er nødt til å seile rundt Afrika. 

I forbindelse med Houthi-opprørernes angrep mot kommersiell skipstrafikk i Rødehavet i 2023 og 2024, er mange skip omdirigert rundt Kapp det gode håp. Noe som medfører en betydelig lengre, og mer kostbar, reisevei.

Enkelt forklart

  • Under vignetten "Enkelt forklart" har vi artikler som gir en faglig kontekst til mye av det vi skriver om til daglig i Logistikk Inside, men som ikke er rene bransjenyheter.
  • I en hektisk hverdag tar en det ofte for gitt at alle er godt kjent med de begrepene man slenger rundt seg med den største selvfølgelighet. Slik er det sjelden. Mange av våre lesere er eksperter innen sinet fagfelt, men abonnerer på Logistikk Inside nettopp for å kunne få en større forståelse av helheten i de globale forsyningskjedene og de ulike delene som inngår i denne helheten. 
  • Derfor håper vi at våre artikler under vignetten "Enkelt forklart" kan bidra til at du får en økt forståelse og interesse for fagfeltet.
  • Vi gjør oppmerksom på at artiklene vi publiserer ikke alltid blir vedlikeholdt og oppdatert for ettertiden. For artikler som er flere år gamle kan det være forhold som gjør at noe av innholdet er utdatert.
Powered by Labrador CMS