Kronikk av Per Olof Arnäs om AI:

Kronikkforfatter Per Olof Arnäs er en anerkjent bransjeveteran innen akademia og rådgiving innen logistikk og teknologi i Skandinavia.

Det er OK å være litt redd nå

I denne kronikken skriver den svenske logistikk- og teknologieksperten Per Olof Arnäs om utviklingen innen kunstig intelligens.

Publisert Sist oppdatert

Om artikkelen

  • Kronikken er skrevet av Per-Olof Arnäs.
  • Per Olof Arnäs er en uavhengig seniorrådgiver som hjelper bedrifter med å forstå og møte ny teknologi. Han har bakgrunn fra både næringslivet og akademia, og har siden 2014 også drevet Logistikpodden, som nå går inn i sitt tiende og siste år.
  • Den ble først publisert hos Logistikk Insides svenske samarbeidspartner DagensLogistik.se. Du kan lese originalversjonen her.

At det pågår en kappløp innen kunstig intelligens har nok knapt unngått noen. Det vi ser utspille seg foran øynene våre er ingenting mindre enn den største teknologiske revolusjonen som nålevende mennesker har vært vitne til. Hittil. For du tror vel ikke at det vi ser nå bare er en søt liten tekstgenerator som kan brukes til å skrive skoleoppgaver og bryllupstaler, men som ikke påvirker oss mer enn marginalt?

Vi er bare i begynnelsen av begynnelsen av denne utviklingen. En "slagmark" akkurat nå er humanoidroboter, altså roboter som har samme dimensjon og form som et menneske.

Et selskap som har fått mye oppmerksomhet nylig er Figure, som bygger en humanoid robot som trenes ved hjelp av AI. Det handler altså ikke lenger om å programmere alle bevegelsene til roboten. Nå kan den lære ved å studere et system og deretter gjenta det den ser, med bedre og bedre resultater.

Den 5. januar 2024 hadde den lært seg å brygge kaffe ved å studere mennesker i 10 timer. Fem uker senere hadde den lært seg å plukke og flytte esker på et lager med en hastighet tilsvarende en sjettedel av en persons. En måned senere viste selskapet en demovideo der den var utstyrt med en GPT-modell fra OpenAI. I videoen viser roboten at den kan samtale med en person og handle basert på underforstått og vag informasjon. "Jeg er sulten - gi meg noe å spise" fører til at roboten plukker opp et eple og gir det til personen.

Et av hovedområdene for roboter av denne typen er innen områder der vi i dag har høy grad av manuelt arbeid og hvor mangel på arbeidskraft ofte er påtagelig. Et lager eller en terminal er selvfølgelig av stor interesse her. Når man først har trent opp en robot til å losse en lastebil og deretter plassere gods på lageret, noe som kanskje vil ta mange dager eller til og med uker hvis miljøet er komplekst, så kan man jo deretter direkte sette inn 100 like roboter som alle har samme kunnskap fra starten av. Litt som å bare trene opp én 18-åring til å kjøre bil. Når den først er klar, kan alle andre 18-åringer automatisk kjøre uten individuell opplæring. Skalerbarheten er enorm, og den økonomiske potensialen kan nok ikke overvurderes.

Det er greit om du føler deg litt redd nå. Da har du en drivkraft som kanskje får deg til å handle. Så hvordan kan vi som stakkars mennesker gripe dette, for ikke å snakke om å navigere i en verden der utviklingen går fortere og fortere? Det er emnet for en kommende kronikk, men et utgangspunkt kan være å skaffe seg et abonnement på en av tjenestene som ligger lengst fremme. ChatGPT Plus eller Perplexity for eksempel.

Begynn med å leke, utforske og la deg inspirere av andre i din omgangskrets som løper raskere. Det koster tilsvarende to lunsjer i måneden og hjelper deg med å forstå samtiden litt bedre. Det skjer jo nye ting hver dag nå for tiden, og det eneste vi nok kan være sikre på er at å stå stille er en stadig mer ubehagelig strategi...

Powered by Labrador CMS