MÅ FORSTÅ ALVORET: – Vi trenger å satse mer på kompetanse, teknologi og sikkerhet, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø.
Fotos: Tekna og Istockphoto. Montasje: Logistikk Inside.
Tekna: Økt trusselnivå krever ny sikkerhetskompetanse
Sikkerheten er truet fra flere hold, men bedriftene tar ikke trusselen på alvor.
Tekna
- Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening – er Norges største fagforening for høyt utdannede med mastergrad eller høyere innen teknologi, realfag eller naturvitenskap.
- Foreningen ble etablert i 1874 og har over 90 000 medlemmer per 2025.
- Foreningen arbeider for å ivareta medlemmenes faglige og økonomiske interesser, tilbyr juridisk bistand, karriererådgivning og et bredt spekter av faglige nettverk og kurs.
- Hovedkontoret ligger i Oslo, og foreningen har regionkontorer over hele landet. Elisabet Haugsbø har vært president i foreningen siden 2023, hun overtok vervet etter Lars Olav Grøvik.
Kilde: Tekna
Det er hovedbudskapet fra Elisabet Haugsbø, president i Tekna, formidlet via en nyhetsmelding etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) offentliggjorde sin nasjonale trusselvurdering for 2025.
Som Logistikk Inside har rapportert en rekke ganger, fremheves Russland, Kina og andre statlige aktører som en økende trussel mot kritisk infrastruktur og næringsliv i Norge. Denne trusselen kommer i tillegg til generell cyberkriminalitet - som i seg selv kan være dramatisk nok.
Logistikken har vist seg sårbar
De siste årene har det vært flere store hackerangrep rettet mot aktører i logistikkbransjen. De fleste angrepene når aldri medienes søkelys.
Det mest velkjente internasjonalt var hackerangrepet som kostet Maersk milliarder av kroner i 2017. I november 2023 ble hele den australske havnesektoren lammet av virusangrep mot kritiske datasystemer - naturligvis helt kritisk for et land som er helt avhengig av vareforsyninger sjøveien.
De fleste vil huske hvordan Skanlogs nøkkelsystemer ble angrepet ifjor og påvirket distribusjon av drikkevarer til henholdsvis Vinmonopolet og Systembolaget. Også Posten Bring har vært åpne om at hackere har vært på innsiden av konsernets systemer.
- Må ha mer kompetanse
Tekna-presidenten advarer mot å være naive.
– Altfor få bedrifter har gjort nok for å sikre seg. Dette utgjør
en stor sikkerhetsrisiko, ikke bare for bedriftene selv, men for den totale
nasjonale beredskapen. Bedriftene har ikke forstått sin egen verdi og hva som
kan utnyttes av trusselaktører. Eksempelvis må virksomhetene ha kontroll på
leverandørkjeden, ha kunnskap om teknologikomponenter i bruk og lokalisering,
påpeker hun.
– Vi trenger å satse mer på kompetanse, teknologi og sikkerhet. Altfor få bedrifter har gjort nok for å sikre seg, fastslår Haugsbø.
Logistikk Inside har ved flere anledninger belyst PSTs advarsler, både i den nasjonale trusselvurderingen for 2024 og i forbindelse med konkrete episoder, som sabotasje-mistanker mot jernbaneinfrastruktur i Sverige og overvåkning av norske havner. PSTs nye rapport stadfester at trusselaktører stadig blir mer risikovillige og kreative i sine angrep.
IKT-kompetanse er nøkkelen
Haugsbø fremhever at norske virksomheter trenger mer enn bare fysiske sikkerhetstiltak for å håndtere de nye truslene. Cybertrusler og påvirkningsoperasjoner krever avansert IKT-kompetanse, noe som per i dag er mangelfullt i mange bransjer.
– Det er kritisk at bedrifter får kontroll over leverandørkjeder og digitale komponenter. Trusselaktørene utnytter vår manglende beredskap, mener hun.
PST trekker frem bruken av såkalte proxy-aktører (stedfortredere) – personer og grupper som arbeider indirekte for statlige etterretningstjenester. Haugsbø understreker at sikkerheten må styrkes, både gjennom opplæring og bedre klareringssystemer for ansatte i utsatte posisjoner.
Spenninger i nordområdene
Som vi tidligere har rapportert, er nordområdene av særlig interesse for russisk etterretning. Norske virksomheter med aktivitet i disse områdene bør være ekstra årvåkne, både for fysiske og digitale angrep.
Se flere artikler om sikkerhetstrusler mot logistikknæringen i Inside-arkivet: