Hackere overtok kontrollen over drikkevarene

Skanlog har blitt utsatt for et målrettet hackerangrep som har tatt over kontrollen av selskapets forretningskritiske digitale infrastruktur.

Publisert Sist oppdatert

Det er Dagens Næringsliv som først meddelte at et omfattende cyberangrep mot det skandinaviske logistikkselskapet Skanlog som har rammet selskapets forretningssystemer. 

Dette påvirker blant annet leveranser av vin og brennevin både i Norge og Sverige. 

Selskapet, som ble etablert i 1994, har sitt hovedkontor i Danmark. Det er dermed dansk politi og danske myndigheter som håndterer saken.

Skanlog AS, konsernets norske virksomhet, omsetter for rundt 300 millioner kroner i året. Selskapets største kunde i Norge er Vinmonopolet, mens resten av volumet er fordelt på landets dagligvare- og storhusholdningsgrossister og Horeca-segmentet. 

Startet natt til søndag

Angrepet skal ha startet natt til 21. april og benyttet løsepengeviruset LockBit 3.0 for å kryptere selskapets filer og systemer, melder DN.

Ifølge korrespondanse fra selskapet, som DN har tilgang til, er det mistanke om at hackerne står i forbindelse med Nord-Korea. Angrepet har lammet selskapets evne til å operere normalt, og har ført til en fullstendig nedstengning av selskapets digitale infrastruktur.

Skanlog, som er en betydelig aktør innen logistikk av hvitevarer og vin- og brennevinsdistribusjon i Skandinavia, har måttet iverksette spesielle tiltak for å hente ut sikkerhetskopidata etter at hackergruppen også lyktes med å ødelegge de opprinnelige sikkerhetskopiene.

- Svært alvorlig

I et brev til sine kunder har Skanlog beskrevet situasjonen som svært alvorlig, og selskapet gjennomfører nå en grundig etterforskning for å klargjøre hvorvidt data er blitt stjålet. 

"Vår høyeste prioritet er å beskytte dine data og gjenopprette normal drift så raskt som mulig. Vi forstår bekymringene dette kan forårsake, og vi er forpliktet til å holde deg informert om våre fremskritt i håndteringen av dette angrepet," står det i brevet.

Skanlog samarbeider tett med eksterne sikkerhetseksperter og relevante myndigheter for å forbedre sine sikkerhetssystemer og prosedyrer. 

Torstein Østenstad fra rieslingspesialisten Record Vinimport, en av Skanlogs norske kunder, beskriver situasjonen som desperat. 

- Status nå er at ingenting går ut til Vinmonopolet. Kundeordre blir ti dager forsinket, og alt går nå manuelt, forteller han til DN.

Datasikkerhet høyt på agendaen under Transport & Logistikk

Angrepet understreker den økende trusselen fra cyberkriminalitet mot kritisk infrastruktur, og viser hvor sårbar den digitale infrastrukturen kan være når den står overfor velorganiserte og målrettede angrep.

I oktober går konferansen Transport & Logistikk av stabelen på the Qube på Gardermoen. Som en skjebnens ironi er nettopp datasikkerhet et av hovedtemaene på årets konferanse, der beredskap i det brede er hovedtema.

- Med stadig økende utfordringer som følge av geopolitiske spenninger, klimaendringer og cybertrusler, er beredskap et essensielt tema for transport- og logistikkbransjen og også en naturlig del av konferansen program. Det å forstå og håndtere både risiko og trusler som følge av nevnte utfordringer, er avgjørende for å sikre kontinuitet og pålitelighet i forsyningskjedene våre, kommenterer Kjersti Shetelig, daglig leder for Transport & Logistikk.

Powered by Labrador CMS