Illustrasjonsbilde av rapsåker. Raps brukes i dag i biodrivstoff Tyskland.

Tyskland: Vurderer å legge om kurs innen biodrivstoff

Den tyske miljøministeren Steffi Lemke sa tirsdag at hun snart vil sende forslag til regjeringen om at landet trekker seg fra bruken av avlingsbasert biodrivstoff for å oppnå reduksjoner i klimagasser.

Publisert

- Biodrivstoff står for arealforbruk og tap av biologisk mangfold, sa Lemke i en tale tirsdag lagt ut på det tyske miljødepartementets nettsted.

Krever for store landbruksarealer

- For å erstatte bare rundt 4 % av bruken av fossilt brensel i tysk veitransport, er det nødvendig med et landareal i Tyskland og i utlandet som representerer omtrent 20 % av det tyske jordbruksarealet. Det er ikke fremtidsrettet.

Tysklands program for å kutte klimagasser inkluderer bruk av å blande biodrivstoff, som biodiesel og bioetanol, med fossilt brensel for å redusere utslipp fra kjøretøyer. Oljeselskapene har et klimagassreduksjonsmål som de delvis kan oppfylle med biodiesel ofte laget av rapsolje eller vegetabilsk avfallsolje og bioetanol som kan produseres av korn eller sukker.

- Jeg ønsker å intensivere bruken av ekte biodrivstoff produsert fra søppel, avfall og brukt matolje, sa Lemke, og la til at hun så mer potensial for å redusere kvoten for klimagassutslipp i veitransport ved bruk av avfallsbasert biodrivstoff.

- Derfor vil vi, så snart som mulig, foreslå for kabinettet de juridiske rammene for tilbaketrekking av biodrivstoff fra mat- og dyrefôrvekster.

Vanskelig å forsvare matvekster i drivstoff når det er matmangel i verden

Tyskland har tidligere annonsert at de vil forby bruk av palmeolje i biodrivstoffproduksjon fra 2023. Lemke og den tyske landbruksministeren Cem Oezdemir, som er medlemmer av det grønne partiet i Tysklands regjerende koalisjon, har begge bedt om slutt på matavlingene i biodrivstoffproduksjonen, og sier at maten er for verdifull til å kunne brukes til drivstoffproduksjon.

Bruk av matvekster til produksjon av biodrivstoff har blitt stadig mer kritisert de siste årene, blant annet ettersom verdens matvarepriser steg i 2022 etter krigen i Ukraina.

Powered by Labrador CMS