Enkelt forklart:
Illustrasjon: Glenn-Frode Lund/Logistikk Inside
De 30 viktigste flaskehalsene i internasjonal skipsfart
Som følge av uro i Midtøsten, tørke i Latin-Amerika og en spent situasjon mellom USA og Kina, er det i disse dager mye skriverier om Suezkanalen, Bab el-Mandeb, Panamakanalen, Hormuzstredet og Taiwanstredet. Det er fort gjort å gå surr i hvor de enkelte flaskehalsene er, og hva slags betydning de har for internasjonal skipsfart.
Enkelt forklart
- Under vignetten "Enkelt forklart" har vi artikler som gir en faglig kontekst til mye av det vi skriver om til daglig i Logistikk Inside, men som ikke er rene bransjenyheter.
- I en hektisk hverdag tar en det ofte for gitt at alle er godt kjent med de begrepene man slenger rundt seg med den største selvfølgelighet. Slik er det sjelden. Mange av våre lesere er eksperter innen sinet fagfelt, men abonnerer på Logistikk Inside nettopp for å kunne få en større forståelse av helheten i de globale forsyningskjedene og de ulike delene som inngår i denne helheten.
- Derfor håper vi at våre artikler under vignetten "Enkelt forklart" kan bidra til at du får en økt forståelse og interesse for fagfeltet.
- Vi gjør oppmerksom på at artiklene vi publiserer ikke alltid blir vedlikeholdt og oppdatert for ettertiden. For artikler som er flere år gamle kan det være forhold som gjør at noe av innholdet er utdatert.
Fra arkivet
Artikkelen ble først publisert i Logistikk Inside 15.februar 2024.
Logistikk Inside har laget en oversikt med de 30 flaskehalsene vi mener er viktigst å være klar over.
Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er noen eksakt vitenskap. En slik liste vil nødvendigvis medføre at noen blir inkludert mens andre blir valgt bort.
Etter å ha inkludert omtrent 20 av de største og viktigste for global skipsfart, sitter vi igjen med en håndfull som mest spiller en rolle som regionalt knutepunkt eller som har en spesielt strategisk geopolitisk betydning.
Eksempelvis har vi ikke inkludert Ontrantostredet (mellom Italia og Albania), som har betydelig kommersiell skipstrafikk, mens vi har inkludert farleder som Beringstredet og Hudsonstredet, som begge hittil har hatt begrenset betydning som knutepunkter for kommersiell trafikk. Her blir oppgaven like mye å signalisere hvor liten betydning de har for kommersiell skipstrafikk, til tross for at begge er blant verdens mest kjente streder.
Et eksempel er Karastredet i de russiske nordområdene. Det er tatt med hovedsakelig på grunn av sin strategiske og potensielle betydning på sikt. Vi har valgt dette i stedet for Vilkitsky-stredet lenger mot øst, ettersom Karastredet ligger nærmere Norge og derfor i større grad faller innenfor norsk interessesfære.
Så ta listen for det den er!
Nedenfor finner du vår oversikt.
Nummerrringen er gjort på bakgrunn av geografisk lokasjon, ikke betydning for internasjonal shipping.