Enkelt forklart:

Hormuzstredet.

19. Hormuzstredet

Hormuzstredet er en av de mest trafikkerte skipsfartsårene i verden. Mer enn en tredjedel av verdens sjøbårne oljehandel passerer gjennom stredet hvert år. Det utgjør en viktig maritim forbindelse mellom Midtøsten, Asia og resten av verden.

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert: "Oljeveien" til sjøs.

Hormuzstredet ligger mellom Oman og Iran i Midtøsten, og forbinder Persiabukta med Omanbukten og Det arabiske hav.

På det smaleste punktet, mellom Ras Musandam på Oman-siden og Jazireh-ye Qeshm på Irans side, er stredet kun 33 kilometer bredt.

Enkelt forklart

  • Under vignetten "Enkelt forklart" har vi artikler som gir en faglig kontekst til mye av det vi skriver om til daglig i Logistikk Inside, men som ikke er rene bransjenyheter.
  • I en hektisk hverdag tar en det ofte for gitt at alle er godt kjent med de begrepene man slenger rundt seg med den største selvfølgelighet. Slik er det sjelden. Mange av våre lesere er eksperter innen sinet fagfelt, men abonnerer på Logistikk Inside nettopp for å kunne få en større forståelse av helheten i de globale forsyningskjedene og de ulike delene som inngår i denne helheten. 
  • Derfor håper vi at våre artikler under vignetten "Enkelt forklart" kan bidra til at du får en økt forståelse og interesse for fagfeltet.
  • Vi gjør oppmerksom på at artiklene vi publiserer ikke alltid blir vedlikeholdt og oppdatert for ettertiden. For artikler som er flere år gamle kan det være forhold som gjør at noe av innholdet er utdatert.

Den dypeste delen av stredet er ca. 100 meter, men det er også en grunnere del, kalt Strait of Hormuz East Channel, som har en dybde på kun 24 meter. 

Stredets strategiske beliggenhet har gjort det til et viktig handelssted i århundrer. Betydningen har økt ytterligere i takt med fremveksten av den globale petroleumsøkonomien. Ettersom energiforsyning og olje har blitt så viktig i det moderne samfunnet får stredet ofte også merkelappen "verdens viktigste flaskehals".

Powered by Labrador CMS