Enkelt forklart:

Taiwanstredet

25. Taiwanstredet

Stredet som skiller Taiwan fra Kina er mest i nyhetsbildet på grunn av den spente geopolitisk situasjonen, men spiller også en nøkkelrolle for global handel. 

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert: Et viktig geopolitisk knutepunkt i farleden mellom Europa og giganthavnene i Kina.

Taiwanstredet er en viktig sjøvei som skiller øya Taiwan og Kina på det asiatiske fastlandet.

Stredet ligger mellom Sør-Kinahavet i sør og Øst-Kinahavet i nord, og fungerer som en kritisk forbindelse mellom disse to havområdene. 

Stredet spiller en viktig rolle i internasjonal skipsfart, ettersom det er en hovedrute for handelsskip som reiser mellom Øst-Asia og resten av verden, inkludert ruter fra havner som Shanghai i Kina til Rotterdam eller andre havner i Europa. 

På grunn av sin strategiske plassering, ser Taiwanstredet en betydelig mengde av skipstrafikk, inkludert containertransport, bulklastskip og oljetankere. Dette inkluderer skip som reiser mellom Nordøst-Asia og Sørøst-Asia, så vel som de som tilbakelegger lengre distanser mellom Asia og Amerika, Afrika eller Europa.

Grunnet spente forhold mellom Taiwan og Kina er Taiwanstredet også en geopolitisk "hotspot". På det smaleste er det omkring 130 kilometer mellom Kina og Taiwan. Stredet er derfor av stor strategisk og militær betydning. Dette har ført til at området er et fokuspunkt i regional sikkerhetsplanlegging og geopolitisk rivalisering, spesielt mellom Kina og Taiwan, samt involvering av andre globale makter som USA og dets allierte. 

Stredet er forholdsvis dypt, noe som gjør at også de største skipene i verden kan passere stredet. 

Enkelt forklart

  • Under vignetten "Enkelt forklart" har vi artikler som gir en faglig kontekst til mye av det vi skriver om til daglig i Logistikk Inside, men som ikke er rene bransjenyheter.
  • I en hektisk hverdag tar en det ofte for gitt at alle er godt kjent med de begrepene man slenger rundt seg med den største selvfølgelighet. Slik er det sjelden. Mange av våre lesere er eksperter innen sinet fagfelt, men abonnerer på Logistikk Inside nettopp for å kunne få en større forståelse av helheten i de globale forsyningskjedene og de ulike delene som inngår i denne helheten. 
  • Derfor håper vi at våre artikler under vignetten "Enkelt forklart" kan bidra til at du får en økt forståelse og interesse for fagfeltet.
  • Vi gjør oppmerksom på at artiklene vi publiserer ikke alltid blir vedlikeholdt og oppdatert for ettertiden. For artikler som er flere år gamle kan det være forhold som gjør at noe av innholdet er utdatert.
Powered by Labrador CMS