Kronikk av Per-Olof Arnäs:
Kronikkforfatter Per Olof Arnäs er en anerkjent bransjeveteran innen akademia og rådgiving innen logistikk og teknologi i Skandinavia.
Fotos: Per Olof Arnäs og Istockphoto.
- Det blir ikke dårligere enn dette!
Teknologisprang skjer stadig raskere, hvordan skal vi vanlige dødelige klare å holde følge? Per Olof Arnäs deler i sin siste kronikk en liste med tips og mener at det trengs et kompass, snarere enn et kart.
Om artikkelen
- Kronikken er skrevet av Per Olof Arnäs.
- Han er en uavhengig seniorrådgiver som hjelper bedrifter med å forstå og møte ny teknologi. Han har bakgrunn fra både næringslivet og akademia, og har siden 2014 også drevet Logistikpodden, som nå går inn i sitt tiende og siste år.
- Den ble først publisert hos Logistikk Insides svenske samarbeidspartner DagensLogistik.se. Du kan lese originalversjonen her.
I min forrige kronikk fortalte jeg om hvordan humanoide roboter har blitt et slagmark innen teknologiutvikling. Med hjelp av AI skaper vi stadig mer komplekse systemer som løser stadig mer komplekse problemer. En utfordring for oss stakkars dødelige mennesker er rett og slett å holde følge når alt beveger seg raskere og raskere utenfor vinduet.
Det er nemlig slik det er. Teknologinivået vi har i dag, samme dag som du leser dette, vil være gammelt nytt allerede i morgen. Den eksponentielle kurven viser tydelig at hastigheten øker innen nesten alle utviklingsområder. Dette har vi intellektuelt kjent til lenge. En scene fra den svært seerverdige TV-serien “3 Body Problem” (en av de mest sette seriene på Netflix i øyeblikket, journ. anm.) beskriver hvordan det tok oss 90.000 år å gå fra jegere og samlere til å bli bofaste. 10.000 år senere var vi framme ved industrialiseringen, 200 år etter det kom atomkraften og ytterligere 50 år senere er vi nå i informasjonsalderen.
Det blir ikke verre enn dette.
På nesten alle teknologifronter vil vi faktisk prestere bedre allerede i morgen. Og forbedringen er større enn den som skjedde fra i går til i dag. Chatboten eller AI-modellen du interagerer med nå vil aldri mer være så dårlig som den er nå, den vil bare utvikle seg.
Om vi som individer vil sette pris på og verdsette det som utviklingen fører til, er en helt annen debatt.
Det er et veldig lite antall individer på planeten som har innflytelse nok til å stoppe eller i det minste bremse utviklingen innen AI. Veldig lite tyder på at det kommer til å skje, så hvordan skal vi andre da kunne holde følge? Vi må lære oss så mye som mulig.
Så – hvordan skal vi stakkars karbonbaserte livsformer klare å gripe dette, nå når teknologisprang skjer stadig tettere?
Jeg har en jourhavende mening i dette spørsmålet. Jeg tror det som trengs er et kompass, snarere enn et kart. Ideen har blitt formulert av mange, blant annet Seth Godin, og betyr i korthet at det er viktigere å ha en retning enn et mål. Det er et veldig lite antall individer på planeten som har innflytelse nok til å stoppe eller i det minste bremse utviklingen innen AI. Veldig lite tyder på at det kommer til å skje, så hvordan skal vi andre da kunne holde følge? Vi må lære oss så mye som mulig.
Når jeg hjelper bedrifter og individer å forstå slike ting, utgår jeg ofte fra min egen “kompass”. Det består av en rekke budord eller regler som jeg stadig vender tilbake til og som styrer hvordan jeg forsøker å stake ut en fornuftig retning som hjelper meg å holde følge, i det minste noenlunde.
Hvordan du kan forholde deg til den raske digitale utviklingen, mine syv budord:
- Vær nysgjerrig. Følg personer som går foran. Hvis noen du stoler på oppfordrer deg til å prøve en ny tjeneste eller et verktøy – gjør det!
- Bekjemp frustrasjonen. Gi ikke opp foran “skoskav”. Spør “Hva kunne gjøres annerledes?”.
- Test ting. Lek med nye verktøy, gjør morsomme, tøysete og “useriøse” ting. De viktige tingene kommer når de kommer.
- Ikke bry deg om skalerbarhet. Med digital teknologi blir skalering mye enklere enn du tror. Fokuser på DIN situasjon og DINE utfordringer.
- Test, lær, gjenta. Hva har du lært i dag? Fortell andre! Tenk inkrementell endring, ikke stor omveltning.
- Si “Hvorfor ikke?” istedenfor “Hvorfor?” minst 50 prosrnt av gangene. Se utenfor din komfortsone. Vær opportunistisk når du kan, deterministisk når det trengs.
- Dette er et bevegelig mål. Du blir aldri ferdig. Fortsett “vestover”.
Det overordnede budskapet er at vi må unngå å stoppe opp, at å stå stille faktisk er å bevege seg bakover, og at fremtiden er et svært spennende sted som vi alle er på vei mot.
Hva har dette med logistikk å gjøre, lurer du kanskje nå? Alt.