Avsporingen 24. februar skjedde et par hundre meter fra Vassijaure stasjon, et lite stykke nord for området som ble ødelagt under avsporingen før jul.

Ofotbanen: Håper å få godstrafikken i gang igjen torsdag

Trafikverket har satt torsdag 7. mars kl. 16 som foreløpig prognose for når godstogtrafikken kan komme i gang igjen på Ofotbanen. 

Publisert

Ofotbanen

  • Ofotbanen er en jernbanestrekning mellom Narvik og den svenske grensen. 
  • Den forbindes driftsmessig på svensk side med Malmbanan som går går til Luleå. 
  • På norsk side er banestrekningen 43 km fra Narvik til Riksgrensen. 
  • Ofotbanen er den banestrekningen som håndterer klart mest gods i Norge, hovedsakelig på grunn av malmtransport fra LKAB som har sin viktigste utskipningshavn i Narvik. 
  • Malmtrafikken begynte høsten 1902 og banen ble offisielt innviet av kong Oscar II 14. juli 1903. 
  • Det er også daglige kombitransporter på banestrekningen mellom Alnabruterminalen og Narvik med Arctic Rail Express (CargoNet) og North Rail Express (DB Schenker).

Kun noen få dager etter at togtrafikken var stengt i 65 dager etter at et malmtog sporet av 17. desember, sporet et nytt malmtog av ved Vassijaure på svensk side av Ofotbanen/Malmbanan lørdag 24. februar.

En strekning på halvannen kilometer ble skadet, og arbeidet inkluderer utskifting av sviller samt reparasjon av signal- og elektrisk utstyr. 

- Vi har fått en god oversikt over skadene som oppstod ved avsporingen. Gjenopprettingsarbeidet er i gang, og vi vil jobbe intensivt gjennom helgen, sa Simon Sunna, seksjonssjef jernbane i Trafikverket fredag ettermiddag. 

- Med erfaring fra tidligere avsporinger er været den største usikkerhetsfaktoren, men værprognosen ser lovende ut de kommende dagene. Derfor har vi satt en prognose for at trafikken kan starte klokken 16.00 torsdag den 7. mars. 

Bergingen av uskadde vogner er fullført. Strekningen Bjørnfjell-Vassijaure er ryddet for snø med hjelp fra Bane NOR for å kunne trekke vognene nord for avsporingen til Narvik. Bergingen har vært utført med en kran, men har blitt komplisert av hard vind. 

- Før trafikken åpnes, vil anlegget testes ved at et lastet malmtog får kjøre strekningen, og vi vil gjøre inspeksjoner av sporanlegget. Dette vil starte mandag 4. mars. Det vil daglig bli gjennomført inspeksjoner på både dette sporområdet og der avsporingen skjedde før jul. Det er fortsatt redusert hastighet på begge strekninger, og persontrafikken vil ikke tillates 

Avsporingen skjedde kvelden 24. februar mellom Katterjokk og Vassijaure på en strekning nord for der avsporingen i desember fant sted. Årsaken til avsporingen er foreløpig ukjent, men både Trafikverket og Statens Haverikommission etterforsker hendelsen. 

Powered by Labrador CMS