Netthandelsekspert i PostNord, Victoria Rummelhoff Ilich kan fortelle at nordmenn er svært glad i å handle hos Temu.

Norge elsker "verstingen" Temu

Nordmenn er mye mer glad i den kinesiske netthandelsgiganten Temu enn våre nordiske naboer. 

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i vår ga klima- og miljøminister Bjelland den kinesiske nettgiganten en verbal knyttneve i solar plexus, etter at han aktivt tok til orde for at norske netthandlere bør holde seg unna Temu-plattformen i en artikkel hos VG-tilknyttede Min Mote

81 prosent av det norske folk handlet på nett sist måned. Dette er en økning på 15 prosentpoeng sammenlignet mot 2018, hvor andelen var på 66 prosent.

Temu er nordmenns foretrukne nettsted, etterfulgt av Zalando og eBay. Til sammenligning med Sverige, Danmark og Finland handler vi i Norge langt mer fra den kinesiske netthandelsgiganten enn øvrige nordiske land.

Mest populær blant de eldste

Det kommer frem i PostNord sin netthandelsrapport «E-commerce in the Nordics». Hele 36 prosent av de spurte nordmennene i undersøkelsen, oppgir at de har handlet fra Temu i løpet av de siste tre månedene. Tallet for Zalando er 33 prosent, mens Ebay scorer 15 prosent. Temu er for øvrig mest populær i aldersgruppen 50-79 år. 

- Suksessen bak Temu sitt inntog i Norge, og ellers i Europa skyldes at markedsplassen inneholder absolutt alt du eventuelt er på jakt etter. I tillegg til dette er det også svært billig, hvor de per nå er billigst i klassen på en rekke produkter og varer, sier netthandelsekspert i PostNord, Victoria Rummelhoff Ilich.

Temu er billig og har et rykte på seg for å levere varer av lav kvalitet. Kundetilbakemeldingene på nettstedet er veldig polarisert. 

- Om vi tar utgangspunkt i Temus tilbakemeldinger på TrustPilot har de i nesten 16.500 anmeldelser. Man er enten veldig fornøyd eller veldig misfornøyd med Temu. Ser man på forbrukernes tilbakemeldinger er det svært mange gode tilbakemeldinger hvor man har gitt en score på 5 av 5 mulige, etterfulgt av misfornøyde kunder som har gitt netthandelsgiganten en score på 1/5, sier Rummelhoff Ilich.

Ulik konkurranse

Hun tror at grunnen til at nordmenn er mer glad i Temu enn folk i andre nordiske land, henger sammen med konkurransesituasjonen.

- En av hovedårsakene til at Temu har etablert seg så godt i Norge sett opp mot våre naboer i Norden er Amazon sin tilstedeværelse i henholdsvis Sverige, Danmark og Finland. Amazon har en langt mer sentral posisjon i disse landene, og tilbyr mye av de samme produktene som Temu. Konklusjonen er at det trolig har vært lettere for Temu å ta markedsandeler i Norge sammenlignet med de øvrige nordiske landene, sier Rummelhoff Ilich.

Temu står også på VOEC-listen til Skatteetaten. Det betyr at hvis du bestiller varer derifra og hver vare koster under 3000 NOK betaler du 25 prosent merverdiavgift direkte i kassen. Du skal ikke betale noe mer når pakken kommer til Norge.

Powered by Labrador CMS