Foto: Hermes Fulfilment
"Robotmaur" tar over palletransporten
I logistikkens svar på maursamfunnet overtar autonome roboter de tyngste løftene for Hermes Fulfilment. På lageret i Löhne i Tyskland setter selskapet nå sin lit til 23 selvkjørende roboter i kampen mot bemanningsutfordringer og tunge løft.
I en logistikkverden hvor effektivitet og arbeidsmiljø ofte trekkes i hver sin retning, forsøker Hermes Fulfilment nå å kombinere begge. Ved selskapets anlegg i Löhne, Nordrhein-Westfalen, er det for første gang tatt i bruk autonome mobile roboter – såkalte AMR – for å håndtere intern palletransport, formidler selskapet i en nyhetsmelding.
– Dette reduserer den fysiske belastningen for våre ansatte samtidig som vi øker effektiviteten betydelig, forklarer driftsleder Thomas Saltenbrock ved Hermes Fulfilment i Löhne.
Anlegget håndterer store og tunge varer som møbler, vaskemaskiner og madrasser – produkter som veier mer enn 30 kg. Tidligere ble de manuelle pallene fraktet med lavtløftende palletrucker, men nå har 23 batteridrevne roboter tatt over mye av ansvaret.
Robotmaur med forkjørsrett
De autonome robotene er produsert av østerrikske Melkus Mechatronic og kalles internt for "maur" – med henvisning til evnen til å bære last som langt overgår deres egen vekt. Hver enhet veier 222 kg og kan frakte opp til 1200 kg. De navigerer med laserscannere og styres fra en skybasert plattform, mens trafikken overvåkes sentralt.
– Sikkerhet har høyeste prioritet, understreker Saltenbrock i meldingen.
De selvkjørende enhetene beveger seg med en fart på 1,5 meter i sekundet og har nå forkjørsrett foran både trucker og ansatte til fots. Internt trafikkreglement er dermed oppdatert.
Fra slit til system
Ansatte som tidligere hadde manuell transport som hovedoppgave, flyttes nå til mer komplekse oppgaver. Endringen sees som et grep for å møte et strammere arbeidsmarked og en aldrende befolkning.
– Med bruk av AMR skaper vi et moderne og motiverende arbeidsmiljø med fremtidsperspektiv i logistikkdriften, forklarer Saltenbrock.
Robotene skal gjennomføre rundt tusen transporter daglig og tilbakelegge 30 km innendørs – en distanse som tidligere krevde betydelig menneskelig innsats. Omtrent 20 prosent av frakten vil fortsatt skje manuelt, opplyses det.