Enkelt forklart:

Gibraltarstredet.

15. Gibraltarstredet

Rivalisering mellom europeiske stormakter om kontrollen over Gibraltar er et vitnesbyrd over stredets viktige strategiske beliggenhet som flaskehals mellom Atlanterhavet og Middelhavet.

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert: Gateway til Middelhavet.

Gibraltarstredet, også kjent som Gibraltarsundet, ligger mellom sørspissen av den europeiske delen av Den iberiske halvøya og nordspissen av Marokko. Det forbinder Atlanterhavet med Middelhavet og er en av de viktigste strategiske farledene i verden. 

Stredets viktige strategiske betydning understrekes av at Gibraltar, til tross for at man skulle tro at dette var spansk territorium, faktisk er en britisk kronkoloni. Dette har medført et til tider anstrengt forhold mellom Spania og Storbritannia.

Gibraltar har vært et oversjøisk britisk område siden 1713 og ble en britisk kronkoloni i 1830. Ikke minst fikk Gibraltarstredet en mye viktigere strategisk betydning etter at Suezkanalen åpnet på slutten av 1800-tallet, siden Gibraltarstredet ble en avgjørende maritim sjørute mellom de britiske øyer og britenes kolonier i Asia og Oceania.

Stredet strekker seg over 60 kilometer i øst-vestlig retning, og er på det smaleste 14 kilometer mellom Gibraltar og Punta Cires i Marokko. 

Gibraltarstredet er en av de mest trafikkerte skipsfartsårene i verden. Mer enn 100.000 skip passerer gjennom stredet hvert år, og det utgjør en viktig maritim forbindelse mellom Europa, Afrika og Asia.

Enkelt forklart

  • Under vignetten "Enkelt forklart" har vi artikler som gir en faglig kontekst til mye av det vi skriver om til daglig i Logistikk Inside, men som ikke er rene bransjenyheter.
  • I en hektisk hverdag tar en det ofte for gitt at alle er godt kjent med de begrepene man slenger rundt seg med den største selvfølgelighet. Slik er det sjelden. Mange av våre lesere er eksperter innen sinet fagfelt, men abonnerer på Logistikk Inside nettopp for å kunne få en større forståelse av helheten i de globale forsyningskjedene og de ulike delene som inngår i denne helheten. 
  • Derfor håper vi at våre artikler under vignetten "Enkelt forklart" kan bidra til at du får en økt forståelse og interesse for fagfeltet.
  • Vi gjør oppmerksom på at artiklene vi publiserer ikke alltid blir vedlikeholdt og oppdatert for ettertiden. For artikler som er flere år gamle kan det være forhold som gjør at noe av innholdet er utdatert.Powered by Labrador CMS