NYTT LAGER I LIER:

Odas nye lager ligger i Lier, langs E18 midt mellom Oslo og Drammen.
Odas nye lager ligger i Lier, langs E18 midt mellom Oslo og Drammen.

Oda skal knuse effektivitetsrekorder

Oda har åpnet sitt nye lager på Lier, som skal være verdensledende på plukkeffektivitet. Nå skal det gamle lageret på Lørenskog pusses opp til samme standarder.

Publisert
Norgessjef i Oda, Kristin Thornes Woldsdal, lover verdensledende effektivitet på det nye Oda-lageret.
Norgessjef i Oda, Kristin Thornes Woldsdal, lover verdensledende effektivitet på det nye Oda-lageret.

Det nye lageret på 18.000 kvadratmeter skaper 450 arbeidsplasser, får strøm fra egne solceller og tilsvarer om lag 70 fysiske matbutikker.

Lageret, som er hele 200 meter langt, kan håndtere en årlig omsetning på 3,5 milliarder kroner.

– Denne kapasitetsøkningen kommer i grevens tid, sier Kristin Thornes Woldsdal, norgessjef i Oda. Odas omsetning har vokst med 125 prosent siden 2019 og kundeveksten har fortsatt inn i 2022.

– Det er effektiviteten vår som har gjort at vi har kunne ta opp kampen om lavest pris med dagligvaregigantene. Med alle de forbedringene vi har gjort i vår egenutviklede system på Lier, vil vi fremover knuse alle våre rekorder når det kommer til effektivitet.

Fullere biler

Forbedringene går både på plukkhastighet på lageret og distribusjon.

– Med vårt nye pakkesystem får vi over 20 prosent flere leveranser i hver bil, og inne på lageret plukker vi varer raskere enn noen andre i verden i vår bransje. Det gjør at vi kan fortsette å kjempe mot dagligvarekjempene, sier Thornes Woldsdal.

Oda har siden 2016 hatt lager i Solheimveien på Lørenskog. Dette skal nå pusses opp og forbedres slik at det kommer opp på samme standard som det i Lier.

– Megalageret vårt på Lier kan håndtere vesentlig mer kapasitet enn lageret på Lørenskog, og kan alene bære veksten vår i over ett år frem i tid. Vi ønsker derfor å bruke anledningen til å pusse opp vårt lager på Lørenskog. Det lageret har vært kjernen i Odas vekst og et sted vi har satt verdensrekorder i effektivitet. Vi ønsker å bruke anledningen nå til å gjøre effektivitetsforbedringer i system og teknologi, og ikke minst forbedre arbeidsforholdene for å skape en like effektiv og god arbeidsplass som på Lier. Alle ansatte beholder jobben, men i en midlertidig periode vil Lier bli deres arbeidssted. Vi ønsker å gjøre alt vi kan for å ta godt vare på våre ansatte, og er i dialog med dem for å se på hvordan vi kan gjøre overgangen så enkel som mulig, sier Kristin Thornes Woldsdal.

Området i Solheimveien vil brukes som omlastningssentral også i løpet av den midlertidige oppussingsperioden, så det vil fremdeles være aktivitet og mange gule Oda-biler å se i området.

Lavere kostnader

Også på kostnadssiden er det nye bygget svært effektivt. Hele taket og den sørvendte langsiden er dekket med 3900 solceller. Dette genererer om lag 30 prosent av byggets energibehov.

– Med dagens strømpriser har solcellene vist seg å være en ekstremt god investering. Bare i juli ga det oss en besparelse på flere hundre tusen kroner. Fremover kommer det svært godt med når vi elektrifiserer bilflåten vår, sier Thornes Woldsdal.

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">4</span> Taket på Lier-lageret er fylt opp av solceller.
4 Taket på Lier-lageret er fylt opp av solceller.

Et høyt nivå av matsvinn har lenge vært sett på som et problem i dagligvarebransjen. Odas teknologiske nyvinninger adresserer også det problemet.

– Vi har gjort gjennombrudd i verdikjede-modellen som sikrer optimale forhold innen produktkvalitet. Blant annet baker vi brød på bestilling fra kunder, som gir svinn på brød nær null. Det samme gjelder frukt og grønt, som får optimale lagringsforhold hele veien fra bonden til kunden. Dermed kan vi presse matsvinnet til under rekordlave 0,5 prosent og kvaliteten ut mot kundene blir enda bedre, sier Thornes Woldsdal.

Powered by Labrador CMS