KRONIKK AV KNUT INGE BUSET: 

Fjell og fjorder skaper utfordringer for norsk logistikk, men mye kan løses ved hjelp av kunstig intelligens, mener artikkelforfatteren.

Kunstig intelligens gjennom fjorder og fjell

At vårt langstrakte land har enorme logistikkutfordringer, er ingen hemmelighet. Fjorder, fjell og ekstremvær gjør transport uforutsigbart og krevende. Men med kunstig intelligens kan vi kutte kostnadene, redusere utslippene og bli verdensledende på bærekraftig logistikk.

Publisert
Artikkelforfatter Knut Inge Buset er Country Manager i Cognizant i Norge.

Norge er et land preget av fjorder, fjell og spredt bosetting. Vintervær, flom og ras gjør transporten uforutsigbar. Begrenset jernbanenett, smale veier og væravhengige flyplasser og havner forsterker utfordringene ytterligere. Når vi i tillegg tar med høye drivstoffpriser, bompenger og strenge miljøkrav, er det klart at logistikk i Norge er et kunststykke.

Samtidig skaper landets krevende topografi og ekstreme værforhold en unik mulighet til å drive logistikkinnovasjon. Naturlige utfordringer kombinert med strenge miljøkrav og et sterkt bærekraftsfokus, fremmer utvikling av presise og fleksible løsninger med global relevans.

Ved å utnytte kunstig intelligens innen ruteoptimalisering, vedlikehold og miljøvennlig transport, løser vi med andre ord ikke bare våre egne logistikkutfordringer. Vi utvikler også løsninger for det internasjonale markedet. Med solid digital kompetanse og velutviklet infrastruktur står landet i en særstilling til å lede den globale omstillingen mot både smartere og grønnere logistikkløsninger.

Et konkret eksempel er Maersk som allerede bruker kunstig intelligens til å forutse forsinkelser, spore forsendelser og finne alternative ruter i sanntid med et imponerende resultat i form av økt effektivitet, bedre kundetilfredshet, reduserte kostnader og mindre utslipp.

Samtidig viser en rapport fra Cognizant at nordiske bedrifter er mer avventende til å ta i bruk kunstig intelligens enn andre land. Noe som skyldes at nesten halvparten er bekymret for egen datasikkerhet, mens 46 prosent mener regulatoriske krav og personvern er hindringer.

Har du noe på hjertet?

  • Logistikk Inside er opptatt av meningsmangfold og bransjestemmer som kan bidra til å gi våre lesere nye perspektiver. 
  • Vi inviterer deg til å sende inn kronikker, faginnlegg eller debattinnlegg! Enten du har innsikt i logistikkens fremtid, ønsker å diskutere bransjeutfordringer, eller har tanker om innovasjoner som vil påvirke vår sektor, vil vi gjerne høre fra deg!
  • Vennligst merk at vi ikke publiserer innlegg som fungerer som "salgsinnlegg" eller som aktivt promoterer enkeltprodukter eller enkeltbedrifter. Slike innlegg vil ikke bli vurdert for publisering. 

  • Send inn ditt bidrag og bli en del av diskusjonen som former fremtidens logistikk! 

  • Send til: tips@logistikkinside.no

Men fakta er at vi har klare fortrinn. Bedriftskulturen er fleksibel, datakvaliteten er høy og infrastrukturen er avansert. Derfor er det gledelig å lese i samme rapport at 31 prosent av de nordiske bedriftene planlegger å implementere kunstig intelligens i løpet av to år. Hvilket er betydelig høyere enn det globale snittet på 26 prosent.

Men for å lykkes må kompetansegapet tettes. Hele 30 prosent av bedriftene sier de må investere i KI-kompetanse, og nesten halvparten må styrke den interne satsingen. Samtidig er det avgjørende å bygge kundetillit og sikre datasikkerheten for å utnytte teknologiens fulle potensial.

Generativ kunstig intelligens handler ikke bare om å effektivisere prosesser. Det handler om å redefinere hele bransjen. Med riktig tilnærming, kan Norge og Norden bli en ledestjerne for bærekraftig logistikk i den globale omstillingen.

Powered by Labrador CMS