Kronikk av Per Olof Arnäs:

Per Olof Arnäs har en ny tankevekkende kronikk om bruk av AI i en moderne logistikkoperasjon.

Høy standard?

"Når det gjelder informasjonsbehandling, bør vi spørre oss om de standardene vi skapte for flere tiår siden, fortsatt er nødvendige," skriver Per Olof Arnäs i den ferskeste utgaven av det svenske logistikktidsskriftet Dagens Logistik.

Publisert Sist oppdatert

"Tenk om vi alle kunne bruke det samme språket! Da ville alt bli mye bedre."

Om artikkelen

  • Kronikken er skrevet av Per-Olof Arnäs.
  • Per Olof Arnäs er en uavhengig seniorrådgiver som hjelper bedrifter med å forstå og møte ny teknologi. Han har bakgrunn fra både næringslivet og akademia, og har siden 2014 også drevet Logistikpodden, som nå går inn i sitt tiende og siste år.
  • Den ble først publisert hos Logistikk Insides svenske samarbeidspartner DagensLogistik.se. Du kan lese originalversjonen her.

Dette hører man ofte når man diskuterer forbedringer i logistikk- og transportsystemer. Innenfor supply chain management vet vi at datadeling og et helhetlig perspektiv er avgjørende for suksess. Hvis alle i et system har samme informasjon, kan beslutninger tas med minimal usikkerhet.

Denne teoretiske visjonen – hvor alle vet alt og alle handler til det beste for systemet – har eksistert siden Henry Ford var ung.

Virkeligheten, derimot, ligger langt under denne standarden.

På 1980-tallet, da datamaskiner trengte presise instruksjoner for å automatisere prosesser, ble det tydelig at informasjonsdeling i en forsyningskjede var en stor hindring. Bilindustrien innså dette og etablerte ODETTE-standarden i 1984 for å muliggjøre kommunikasjon mellom aktører. ODETTE brukes fortsatt i dag, og deres budskap er klart: "Digitalisering krever standardisering.". (ODETTE er en forkortelse for The Organisation for Data Exchange by Tele Transmission in Europe, journ. anm.).

Standarder har vært nødvendige. For at en underleverandør i Spania skal kunne levere komponenter til BMW, Volvo eller Jaguar, må det finnes felles måter å sende informasjon på, som bestillinger, transportbestillinger og lagerstatus. I slike komplekse systemer er standarder uunnværlige. Men hvis vi skulle begynne fra bunnen av i dag, i 2024, med dagens teknologi, ville vi virkelig gjort det på samme måte?

Moderne AI har en imponerende evne til å håndtere data fra ulike kilder og formater. Ikke bare det – den kan også omdanne informasjonen til et format som gamle systemer forstår.

For 40 år siden var databaser og formateringsregler viktige. Hvordan en dato ble skrevet, om desimaltegn var et punktum eller et komma – alt dette hadde betydning. For å kunne kommunisere måtte man ha detaljerte avtaler om hvordan data skulle representeres.

Men nå er spørsmålet om disse standardene fortsatt virkelig er nødvendige...

Prøv å ta et bilde av et dokument eller en produkttagg, last det opp i ChatGPT, og se hva som skjer. Moderne AI har en imponerende evne til å håndtere data fra forskjellige kilder og formater. Ikke bare det – den kan også omforme informasjonen til et format som gamle systemer forstår.

Hvis målet er å forenkle kommunikasjon og informasjonsutveksling, og AI nå kan tolke og prosessere data fra ulike kilder og formater, og omdanne dem til brukbare formater i sanntid – hvorfor holde fast ved gamle standarder?

Ta en pause og tenk over hva dette innebærer.

Vi kan nå tolke data fra ulike kilder og omdanne dem til hvilket som helst format. Vi kan også automatisere dette på et nivå som ville gjort Henry Ford misunnelig.

Noen standarder er selvfølgelig fortsatt nødvendige, som EAN-koder, A4-papir og USB-C. De løser praktiske problemer i hverdagen vår. Men når det gjelder informasjonsbehandling, bør vi spørre oss om de standardene vi laget for flere tiår siden, fortsatt er nødvendige. Det er som å sammenligne telex med sosiale medier. Ja, det er mer komplekst, men også fullt av nye muligheter.

Vi mennesker har alltid tilpasset oss til teknologien. Nå har vi endelig sjansen til å få teknologien til å tilpasse seg oss. Det er en mulighet vi ikke bør gå glipp av. Det er på tide at vi hever vår standard, rett og slett.

What a time to be alive!

Du finner flere kronikker fra Per Olof Arnäs i Logistikk Inside-arkivet:

Powered by Labrador CMS