Det er Knapps velprøvde løsninger for pharma-industrien som skal leveres til Farmasiet.

Automatiserer lageret med velprøvd Knapp-automasjon

Avgjørelsen om å ta hånd om logistikken selv, medførte at Farmasiet måtte ta stiling til hvilke plukk- og lagerløsninger som var optimale for selskapets drift. Valget falt på velkjente pharma-løsninger fra Knapp.

Publisert Sist oppdatert
Elisabeth Haug, daglig leder i Farmasiet, ser frem til å ta nettapoteket til neste nivå med nytt lager og lagerautomasjon fra Knapp.

Farmasiet har store ambisjoner for fremtiden, og både omsetning og antall ansatte skal dobles i løpet av de neste årene. Selskapet har inngått en mangeårig leieavtale med eiendomsutvikleren Anthon Eiendom for en tredjedel av det nye lagerbygget som er under oppføring vis-á-vis det nye Optimera-lageret og tvers over veien for NTEX-lageret innerst i den raskt voksende næringsparken.

- Vestby er i ferd med å bli Norges mest spennende logistikk-klynge, og på vår nye lager- og logistikkløsning blir det mange spennende arbeidsplasser. Med våre vekstplaner må vi ansette mange nye medarbeidere fremover, som sammen med automasjonen fra Knapp skal sørge for at vi leverer rå kundeopplevelser som er så gode at vi klarer å endre forbruksvanene i apotekmarkedet, sier Elisabeth Haug, administrerende direktør i Farmasiet.

Velprøvd løsning for høyt volum

Løsningene de har gått for er velprøvd i pharma-bransjen, både hos legemiddelgrossister og rene nettapotek rundt om i Europa.

Knapp vil levere to pakkesystemer som sammen vil håndtere både enklere og mer komplekse bestillinger, i fagterminologien kalt Central Belt System og Pack2patient.

Et sett med transportbånd (conveyors) syr hele vareflyten sammen og emballasjen både reises og forsegles/lukkes automatisk.

Central Belt System er spesiallaget for medisinpakninger og håndterer løpende plukking av reseptbelagte legemidler og andre apotekvarer og kan plukke opp til 9000 medisinpakker i timen.

Pack2patient er et automatisert system som tar hånd om merking og kontrollering av de reseptbelagte varene. Den automatiserte løsningen, som allerede er velprøvd en rekke steder i Europa, sikrer kvalitet og presisjon like godt som man kan gjøre manuelt, men er mye mer effektivt. Løsningen gjør at de fleste ordrene kan håndteres uten at en medarbeider behøver å ta på produktene.

Opp mot 95 prosent av kundene vil få alle varer i samme eske; både reseptbelagte legemidler, legemidler uten reseptplikt, medisinsk forbruksmateriell og øvrige handelsvarer.

Har valgt bort temperert gods

Farmasiet har et svært bredt produktspekter, men en produktgruppe glimrer med sitt fravær i den fyldige produktporteføljen: Kjølevarer.

- Dette er bevisst. Det er ingen restriksjoner på å tilby det, men foreløpig har vi valgt å ikke gjøre det. Det følger en del ekstra utfordringer med det, ikke minst knyttet til ubrutt kjølekjede, oppbevaring, overlevering, og så videre, sier Hilde Andersen-Gott, COO i Farmasiet.

- Selv om vi ikke tilbyr disse produktene i dag, er det ikke hugget i sten for all fremtid. Det kan være vi revurderer dette i fremtiden, legger hun til.

Høy kapasitet

I dag foregår plukkingen av varer manuelt. Ved manuell plukking kan en effektiv person klare rundt 200 ordrelinjer i timen. Hele systemet fra Knapp kan håndtere flere enn 6000 ordrelinjer i timen, produktene plukkes og går rett i esken som skal til kunden. Systemet lukker og setter adresseetikett på denne, og sorterer den for utsendelse. Normal håndteringstid fra ordre til ferdig pakket og adressert forsendelse er 10 til 15 minutter. De mest komplekse ordrene med reseptbelagte legemidler vil maksimalt ta 30 minutter, noe som uansett er en vesentlig tidsbesparelse.

Medisin-sikkerhet ivaretatt

Farmasiet har allerede i dag strenge rutiner som sikrer feilfrie leveringer til kundene, noe som gjør at selskapets krav til nye automasjonsløsninger er høye. Det ligger en serie sikkerhetsløsninger i systemet - som gjør at det i praksis er feilfritt. Man øker effektiviteten og ivaretar sikkerheten for at det er rett medisin som pakkes. Knapps systemer sparer Farmasiet for tidkrevende manuell kontroll. Dette er sikret både ved innretningen av systemet - og en rekke kontrollmekanismer underveis.

- Når vi vet at dette systemet allerede er montert ved flere titalls steder rundt i verden, gir det oss en trygghet. Samtidig opplevde vi at Knapp gjennom hele prosessen var lyttende og tilpasningsdyktige. Nå ser vi fram til å få et presist, men likevel justerbart og skalerbart system som vil passe oss, så vi kan skape Norges beste kundeopplevelse, forklarer Haug.

Velprøvd system som skreddersys

Knapp er en av verdens største leverandører av automasjonsteknologi til lagerbedrifter og har hatt et tett samarbeid med legemiddelindustrien siden selskapet så dagens lys. Knapp ble i sin tid etablert nettopp for å gi gode løsninger til legemiddelindustrien.

Rent lagerteknisk kjennetegnes pharma-segmentet av at det er ekstremt mange artikler, gjerne fordelt på små forpakninger. I tillegg er det naturligvis null rom for feilplukk av medisiner.

- Farmasiet er en perfekt oppdragsgiver for oss. Med sin fremtidsrettede forretningsmodell har de utfordret oss på en positiv måte. I prosjektet har vi sett at vi kan bidra med vår erfaring og velprøvde systemer, samtidig som prosjektet i seg selv bidrar til en videre utvikling av våre produkter og tjenester. Vi gleder oss til å se produktet i drift neste høst, kommenterer Mikael Holmqvist, administrerende direktør i Knapp.

En viktig – og riktig - satsing

- For oss handler dette om å være forberedt på morgendagen, forklarer Elisabeth Haug, administrerende direktør i Farmasiet.

- Vi har hatt en solid vekst siden starten. Apotekbransjen generelt er jo lite digitalisert. Farmasiet har vært heldigitalt fra første dag, og møter nordmenns måte å handle på, gjennom trygg og rask handel online hele døgnet. Vi har komplekse krav fordi det handler om medisiner og apotekvarer. Med denne investeringen kan vi på en trygg måte skalere virksomheten, og nå ambisiøse mål både overfor våre kunder og eiere, sier hun.

Powered by Labrador CMS