Enkelt forklart:

Torresstredet.

28. Torresstredet

Torresstredet spiller en nøkkelrolle for sjøfarten i Oceania.

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert: Viktig sjøvei "Down under".

Torresstredet er en sjøvei som ligger mellom Australia og øygruppen Papua Ny-Guinea. Det skiller Cape York-halvøya i det nordlige Queensland i Australia fra øya Ny-Guinea i nord, og forbinder Arafurahavet i vest med Korallhavet i øst. 

Torresstredet er viktig for skip som seiler mellom Øst-Asia og Østkysten av Australia, samt for de som navigerer mellom Stillehavet og Det indiske hav uten å måtte seile rundt det sørlige Australia via Bass-stredet. Dette inkluderer internasjonal handel, spesielt for ruter som involverer Australia, New Zealand, og landene i Stillehavet og Sørøst-Asia. 

På sitt smaleste punkt er Torresstredet omtrent 150 kilometer bredt. Stredet er kjent for sin komplekse navigasjon på grunn av av mange korallrev, øyer og grunne farvann, som krever nøye planlegging og en stø hånd på roret for sikker passasje. 

Selv om Torresstredet er navigerbar for store skip, er det visse begrensninger på skipenes størrelse og dypgang basert på de nevnte navigasjonsutfordringene. Skip som passerer gjennom må ofte følge spesifikke ruter og kan kreve los ombord for å navigere trygt gjennom de mest kompliserte delene av stredet. 

 

Enkelt forklart

  • Under vignetten "Enkelt forklart" har vi artikler som gir en faglig kontekst til mye av det vi skriver om til daglig i Logistikk Inside, men som ikke er rene bransjenyheter.
  • I en hektisk hverdag tar en det ofte for gitt at alle er godt kjent med de begrepene man slenger rundt seg med den største selvfølgelighet. Slik er det sjelden. Mange av våre lesere er eksperter innen sinet fagfelt, men abonnerer på Logistikk Inside nettopp for å kunne få en større forståelse av helheten i de globale forsyningskjedene og de ulike delene som inngår i denne helheten. 
  • Derfor håper vi at våre artikler under vignetten "Enkelt forklart" kan bidra til at du får en økt forståelse og interesse for fagfeltet.
  • Vi gjør oppmerksom på at artiklene vi publiserer ikke alltid blir vedlikeholdt og oppdatert for ettertiden. For artikler som er flere år gamle kan det være forhold som gjør at noe av innholdet er utdatert.

Powered by Labrador CMS