Kvartalsrapport Q3-2023:

Amazon tredoblet resultatet og spår sterkt fjerde kvartal

Verdens største netthandelsaktør tredoblet resultatet i tredje kvartal og bokførte et resultat rett under ti milliarder dollar.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet kunne bokføre et resultat etter skatt på 9,9 milliarder dollar for tredje kvartal, sammenlignet med 2,9 milliarder dollar i samme kvartal i 2022.

Amazon omsatte for 143,1 milliarder dollar i tredje kvartal. De økte dermed salgsinntektene med 13 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor (127,1 milliarder dollar).

Streaming og skytjenester tar mye av omsetningen

Som verdens største netthandelsaktør kunne en tenke seg at Amazon er en av de beste barometerne for ståa i internasjonal handel, og at selskapets sterke tall indikerer langt lysere tider også for andre netthandelsaktører, også i Norge. Dessverre er det ikke så enkelt. For det er lenge siden Amazons kvartalsrapporter fortalte om hvor mye fysiske varer som ble distribuert. Dagens Amazon er et stort multinasjonalt konglomerat, med eierinteresser og inntekter som spenner over langt mer enn fysiske produkter som skal distribueres hjem til kunder. Spesielt streaming- og skytjenester har blitt viktige økonomiske pilarer i regnskapet, der foreløpig kun melkekuen AWS (skytjenester) har blitt trukket ut som et eget forretningsområde i kvartalsrapportene. 

Om du kjøper digitale produkter og tjenester, som en e-bok i Kindle-appen eller bestiller et abonnement på Amazon Prime, regnes det i Amazons verden som salg uavhengig av om varer må flyttes eller ikke fysisk. Det som teller for de er om nettkunden er hjemmehørende i Nord-Amerika eller er det de betegner som en "internasjonal" kunde. 

Amazon er klart størst på det nord-amerikanske markedet, der selskapet har en dominerende posisjon innen netthandel. Selskapet omsatte for 87,9 milliarder dollar i tredje kvartal, en økning på 11 prosent.

Det internasjonale segmentet økte med 16 prosent, til 32,1 milliarder dollar.

Amazon skytjenester har blitt et viktig satsingsområde, og det som genererer mest lønnsomhet. AWS (Amazon Web Services) økte omsetningen med 12 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor, til 23,1 milliarder dollar.

AWS mest lønnsomme, men størst vekst i Nord-Amerika

Selskapet leverer merkbart bedre driftsresultater enn i fjor innen alle tre segmenter.

Skytjenestene AWS er fortsatt konsernets største økonomiske suksess. Et driftsoverskudd på 5,4 milliarder dollar i tredje kvartal i fjor har blitt forbedret til 7 milliarder dollar i tredje kvartal i år.

Ser en til produkter og tjenester (fysiske og digitale), har forretningsområdet Nord-Amerika snudd underskudd til overskudd. Fra et negativt driftsresultat på 0,4 milliarder dollar i tredje kvartal i fjor til et driftsoverskudd på 4,3 milliarder dollar i tredje kvartal i år.

Også i det internasjonale segmentet var det stor bedring å spore. Kvartalet endte riktignok fortsatt med et underskudd på 0,1 milliarder dollar, men det er selvfølgelig langt bedre enn fjorårets driftsunderskudd på 2,5 milliarder dollar i det samme kvartalet.

Spår pen økning også i fjerde kvartal

Amazon estimerer at driftsinntektene vil ende i spennet mellom 160-167 milliarder dollar i fjerde kvartal. Det vil i så fall innebære en økning på mellom 7 og 12 prosent sammenlignet med fjerde kvartal i fjor.

Driftsresultatet spås å ende opp i spennet mellom 7-11 milliarder dollar, sammenlignet med 2,7 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor.

Powered by Labrador CMS